Brood & eten

Koken als hobby

Koken is nog niet heel lang de hobby van mij, Ingrid, maar sinds een jaar of 5 ben ik een hobbykok. Ik heb me verdiept in het brood bakken en daarnaast bak ik graag cakes, taarten en koekjes. In 2014 heb ik een kookcursus gedaan bij de Rozijnenkorf in Deventer. Een inspirerende cursus waardoor ik meer ben gaan koken. In de cursus leerde ik goede producten te waarderen en juist ook onze eigen producten uit de tuin.

Producten

De Bosakker moestuin levert inspiratie voor mijn koken. Koken met de seizoenen dus. Maar ook de producten verwerken en bewaren. Bijvoorbeeld de stoofpeertjes waar we het hele jaar door van eten; bijvoorbeeld tarte tartin.

Stoofperen
Stoofperen bij de Bosakker

Tarte tartin

Zo worden ook de bramen, bosbessen, en de appel en peren uit de buurt verwerkt. Maar niet alleen het fruit wordt verwerkt tot sap, cupcakes of appeltaarten maar ook de groenten. Of we plukken veel paardebloemen en maken daar paardenbloemen jam van; heerlijk bij het ontbijt voor onze gasten.

Cheesecake
Kruisbessen Cheesecake
Jam
PaardenbloemenJam

Brood/Oxerbrood

Sinds januari 2018 bak ik, als zelfstandig bakker, op vrijdag en zaterdag specilae broden als Oxerbrood. Oxerbrood is een samenwerking met Wim, die ook door de week brood bakt.

Ik bak, naast de reguliere broden van Wim, in het weekend de specials zoals stokbrood, Walnoor/cranberry desembrood, kadetjes, foccacia en speltbrood. Elke week bak ik ook een wisselend extra weekend special zoals een chocolade/abrikozen broodje, krentenbroodje met roggedesem, fougasse of kaneelbroodjes. Kijk verder op de site van Oxerbrood.

Ik volg verschillende sites waaronder de blog van Levine van Doorne. Diverse soorten meel haal ik veelal bij de Bökkers Mölle in Olst  of ik bestel meel bij de Zuidmolen.

Hier een filmpje over mijn broodbakken, gemaakt door Harry Wezeman van Passion film.