Perma thee …. zo kan het!

In september ben ik gestart met de opleiding Permacultuur Ontwerp bij de Schellerhoeve in Zwolle. De opleiding wordt verzorgd door Katherine Hone waarbij er elke maand een lesdag is. Het mooie is dat de theorie gelijk in praktijk wordt gebracht. Een voorbeeld daarvan wil ik graag delen.

Als thema hadden we energie, hoe gaat dat in de permacultuur.

Hoe kun je  thee zetten met zo weinig mogelijk energie?

Wat heb je nodig voor thee zetten? Niet zo moeilijk om te bedenken dat je water, thee en  brandstof nodig hebt. Maar dan het leuke ….. Kun je deze spullen zo vinden op de Schellerhoeve? In groepjes gingen we op zoek naar brandstof, planten voor de thee en zuiver water. En hoe maak je vuur? Gelukkig scheen de zon en kwamen we op het idee om met zonnestralen en een brilleglas vuur te maken. De uitgebloeide kardoen plant gaf  bv  genoeg aanmaak ”hout”.  Al met al  was er voldoende materiaal op de Schellerhoeve om thee te maken.

permacultuur rocket stoofrocket stoof 2

Nu nog de opdracht om daar zo weinig mogelijk energie bij te gebruiken. Katherine vertelde ons  daarover en liet een U tube filmpje zien over de rocket stoof.   Gelukkig lagen er ook nog genoeg stenen op het erf en al gauw stonden er 2 rocket stoof (kachels) te branden. Eerst soep warm gemaakt en daarna heerlijk thee gedronken met producten die er al waren. Voor de thee hebben we oa brandnetel, munt, venkel, kamille gebruikt. Er was ook voldoende water, voor de veiligheid hebben we toch gekozen voor leidingwater.

Toen ik weer in  mijn eigen tuin rondliep ontdekte ik dat er veel planten staan waar ik thee van kan maken.