Kippen en Permacultuur

 

Kippen op de Bosakker

SONY DSCOp de Bosakker hebben we ook kippen, het zijn wyandotte zilver zwart gezoomde kippen. Op dit moment hebben we 1 kip, 4 kuikens van ongeveer 12 – 14 weken, een haan en nog 4 kuikens van 1.5 week. Overdag lopen de kippen vrij rond en zo rond de schemering gaat de haan met zijn kip weer op stok. De kuikens van 14 weken weten nog niet hoe ze het hok in moeten komen en “huggen” in een hoek van het hok. Die zetten we dan zelf, als het helemaal donker is, in het nachthok. Mooi om te zien dat de grootste kuikens samen het kleinste kuikentje warm houden.

De allerkleinste kuikens van anderhalve week, zitten op dit moment nog in een doos in de keuken waarbij we ze warm houden met een lamp van 40 Watt. In de opfok van deze kuikens krijgen we gelukkig advies van een bevriende kippenfokker uit Holten.

SONY DSC

Waarom een blog over kippen?

Zoals je misschien weet houden kippen er van om flink met hun poten te krabben en vervolgens alles wat voor een kip eetbaar is, op te eten. Zo ook onze kippen. Ik heb compost op de groente tuin gebracht en vervolgens gaan de kippen krabben in de hoopjes compost en verspreiden op deze manier mooi de compost over de tuin. Ook helpen de kippen in de reeds omgewoelde grond waar straks de aardappelen in komen, nog meer om te woelen. En ze eten vooral ook allerlei insecten waaronder emelten. In de Permacultuur is het niet de bedoeling om te gaan spitten. Woelen en flink krabben is echter heel goed voor het bodemleven. Op die manier komt er zuurstof bij de wortels en je verstoort niet de vruchtbare laag. Deze blijft beschikbaar voor nieuwe planten en je hoeft er geen kunstmatige meststoffen bij te doen. Al met al een goede start voor een nieuwe oogst. Alweer een voorbeeld waarbij natuurlijk gedrag, in dit geval van onze kippen, je een handje kan helpen. Helemaal Permacultuur.