Permacultuur

De Bosakker en Permacultuur

Permacultuur op de Bosakker? Graag vertel ik daar iets meer over. Ik ben opgegroeid met een moestuin en toen we op de Bosakker kwamen wonen, ben ik onmiddellijk begonnen met de moestuin. Gelukkig kreeg ik veel plantjes en al gauw aten we sla, bietjes en boontjes van eigen tuin. Wat later in het seizoen hadden we bramen en nog weer later de stoofperen. Dit smaakte naar meer en ik ben dan ook vroeg begonnen met de voorbereiding van seizoen 2014. Een bouwplan gemaakt, tuin groter gemaakt, zaden gekocht, gezaaid in de kas, koude bak gemaakt etc.  Wat ik een dilemma vond wat doe ik met slakken, rupsen, emelten. Bestrijden of laten gebeuren of kan het ook anders?

oogst@debosakker

Al googlend kwam ik uit bij Permacultuur. Een belangrijk uitgangspunt daarbij  is om samen te werken met de natuur. Het betekent dat ik me ben gaan verdiepen in de moestuin natuur zodat de natuur me helpt. Zo was ik gewend om na de oogst van de broccoli de planten eruit te trekken. Dit jaar heb ik de planten laten staan en er komt nog steeds een beetje broccoli aan. Ben benieuwd hoe dit verder gaat het voorjaar. Ik was ook gewend om de tuin in de herfst onkruid vrij te hebben zodat ik in het voorjaar “zo” aan de slag kon. Nu heb ik de grond voor het grootste deel bedekt met blad, groen afval en stro zodat er door wormen etc een mooie mulch kan ontstaan. Ook ga ik de tuin uitbreiden en ik was gewend om de grond dan om te spitten. Nu heb ik echter de grond bedekt met houtsnippers, gras, karton en stro. Grond omspitten is niet des permacultuurs, de grond bedekken zodat wormen, insecten etc actief worden en er een mooie mulch laag ontstaat is wel des permacultuurs. Ik ontdekte dat ik best wat weet over de traditionele moestuin maar dat moestuin tuinnieren volgens permacultuur een andere manier van kijken vraagt. En dat ik daarbij zeker gebruik kan maken van mijn eerdere ervaringen maar vanzelfsprekend is dat niet. Echt heel erg boeiend.

Pompoen@deBosakker

Op deze website wil ik mijn ervaringen met Permacultuur in de eigen moestuin delen. Dat helpt mij om de ervaringen die ik opdoe vast te leggen en tevens hoop ik op reacties van mede tuinders.